Banjul is de hoofdstad van Gambia en met nog geen 35.000 inwoners is dit tevens de kleinste hoofdstad van heel Afrika.
Banjul is gelegen op een schiereiland en is middels de Dentonbrug verbonden met het vasteland. De hoofdstad kent zelf geen geasfalteerde wegen of een hoop bezienswaardigheden, maar je kunt je hier zeker een volle dag vermaken. En ondanks dat Banjul een ietwat slaperige hoofdstad is, maak je hier kennis met het echte Afrika. In deze uitgebreide reisgids lees je alle tips voor wat te doen in Banjul inclusief praktische informatie!
Hoewel Banjul de hoofdstad is van Gambia, is dit niet de grootste stad van het land. Door de ligging van Banjul op het schiereiland is het vrijwel niet mogelijk om de stad uit te breiden. Inmiddels is Serekunda de grootste stad van Gambia, gelegen ten westen van Banjul.
We hebben de zes meest interessante bezienswaardigheden van Banjul op een rijtje gezet. Wanneer je hier een dag of twee de tijd voor neemt tijdens je vakantie in Gambia dan kan je ze waarschijnlijk alle zes wel bezoeken.
De Albert Market, officieel ook wel de Royal Albert Market genoemd, is een van de beste bezienswaardigheden van Banjul. De markt bestaat al sinds de 19e eeuw en is vernoemd naar Albert, de echtgenoot van de vroegere koningin van Engeland wie toendertijd Gambia bestuurde. De markt is echter in 1988 door een brand verwoest, maar werd later herbouwd. Het is niet de grootste markt van Gambia, maar wel eentje die je bezocht moet hebben. De markt bestaat uit honderden kraampjes en een wirwar van smalle straatjes waar je van alles kan kopen: van kleding, meubels en elektronica tot sieraden, Afrikaanse kunst en eten. De markt is in verschillende secties opgedeeld en je bent hier zeker een aantal uur zoet. Het is ook mogelijk om wat hapjes te proberen op de markt, zoals yassa en domoda. De markt is iedere dag geopend van 08:00 tot 19:00 en is gelegen aan de Liberation Avenue.
Let op: wil je wat op de markt kopen? Zorg dan dat je afdingt! Dit is erg gebruikelijk en de locals verwachten dit ook van je. En ook al heb je niets nodig of wil je hier niets kopen, is het toch heel interessant om al je zintuigen te laten prikkelen.
Hoofdstad Banjul is in 1816 gesticht door de Brit Alexander Grant met de reden om de handel binnen de Afrikaanse landen uit te breiden. Het schiereiland was voor hem de perfecte locatie, omdat dit zowel aan de Atlantische Oceaan ligt als aan de rivier die door Gambia stroomt. Sterker nog: de Gambia rivier gaat over in de oceaan. Pas in 1965 werd Gambia onafhankelijk en vertrokken de Engelsen uit het land. Daarbij bleef Banjul de hoofdstad. Nog altijd zijn de sporen van de koloniale heerschappij te zien in Gambia. Zo vind je in Banjul nog een hoop koloniale panden wat wel weer een mooi straatbeeld oplevert. De meeste koloniale panden vind je bij Liberation Avenue, daar waar ook de markt is gevestigd, en bij Ecowas Avenue. De straten werden tijdens het stichten van Banjul overigens vernoemd naar geallieerde generaals tijdens de Slag van Waterloo, maar de straatnamen zijn later gewijzigd.
Voordat de Britten aan de macht kwamen in Gambia, was het land in handen van de Portugezen. Ook was Banjul een van de belangrijkste tussenstoppen voor Amerikaanse gevechtsvliegtuigen die op weg waren naar Myanmar. Overigens heette Banjul eerst Bathurst, maar de stad kreeg in 1973 zijn nieuwe naam Banjul. Deze naam betekent in een van de lokale talen ‘touwvezels’ en deze naam is gekozen omdat op het schiereiland van Banjul bepaalde vezels verzameld werden om hier touw van te maken.
Op een paar minuten lopen vanaf de Albert Market vind je het Nationale Museum van Gambia. In het museum leer je meer over de cultuur en geschiedenis van Gambia inclusief fotoarchieven die een periode van 70 jaar uitlichten. Daarbij gaat het museum zowel in op de politieke als op de economische en archeologische geschiedenis van het land waarbij ook de koloniale periode wordt besproken. Daarnaast kom je meer te weten over het muzikale erfgoed. Het museum bestaat sinds 1985 nadat historici en archeologen zo’n 20 jaar lang artefacten en informatie over de cultuur en geschiedenis van Gambia en ook specifiek over Banjul hadden verzameld. Het museum herbergt 3 verdiepingen met exposities en er worden ook veel activiteiten voor kinderen georganiseerd zoals kunstlessen en quizzen. Hoewel het museum niet heel groot is, is het wel degelijk een interessant uitje!
Het museum is gevestigd in een oud huis dat ooit dienst deed als de Bathurst Club welke alleen voor de witten in de samenleving was bedoeld.
In 1994 vond er een bloedige militaire staatsgreep plaats in Banjul waarbij de toenmalige president door het leger werd neergeworpen en werd vervangen voor een andere president. Om deze heftige gebeurtenis te herdenken, werd in 1996 een monument gebouwd in de vorm van een triomfboog. Gezien de staatsgreep op 22 juli plaatsvond, heeft de boog de naam Arch 22 gekregen. Tegenwoordig wordt het gezien als de toegangspoort tot Banjul. Met 35 meter is dit een van de hoogste gebouwen van Gambia en een zeer opvallende architectonisch monument, gelegen naast de belangrijkste regeringsgebouwen van de stad. Voor de boog staat een standbeeld van een onbekende soldaat die in de ene hand een baby vasthoudt en met zijn andere hand het Victory-teken maakt. Overigens is het ook mogelijk om Arch 22 in te gaan. Het bouwwerk bestaat uit 3 verdiepingen, waarbij je op de 2e verdieping een panoramisch uitzicht hebt op Banjul. Vanuit hier kijk je uit op de haven van Banjul, op het centrum en op de mangrovebossen van het Tanbi Wetland gebied. Op de bovenste verdieping is een klein textielmuseum gevestigd. Arch 22 is vrijwel onmogelijk om te missen als je in Banjul bent!
Leuk weetje: op het biljet van 100 dalasis, de lokale valuta, staat Arch 22 afgebeeld.
Omdat Banjul op een schiereiland ligt en de stad wordt omringd door water, heeft Banjul ook een eigen haven. De haven is een van de belangrijkste inkomstenbronnen van Gambia en het is een plek waar de locals zelf ook graag komen. Het is leuk om toe te kijken hoe de vrachtschepen hier af en aan varen en worden uitgeladen. Dit is dan ook een van de beste plekken om het dagelijks leven van de Gambianen van dichtbij mee te maken. Ook is het tof om hier op het veerpontje te stappen die je in 45 minuten naar de overkant van de rivier brengt. Deze veerpont wordt veelvuldig gebruikt door de locals zelf en deze vertrekt meestal zodra deze vol is. Een leuk weetje: een aantal van de veerponten vaarden vroeger in Nederland.
Gambia is voor zo’n 90% islamitisch en je vindt hier dan ook verschillende moskeeën. De 2 grootste moskeeën van Gambia vind je in Banjul: King Fahad en de Grand Mosque. De eerstgenoemde is de nieuwe variant en bestaat uit 2 minaretten welke van ver opvallen. De Grand Mosque is gelegen in dezelfde straat als Arch 22 en deze is een stuk ouder. Het is mogelijk om binnen in de moskeeën een kijkje te nemen, maar zorg dat je wel gepast gekleed bent. Dit betekent dat je schouders en knieën bedekt moeten zijn, en dat je je schoenen uitdoet.
Vanaf Amsterdam gaat er een directe vlucht naar Banjul International Airport, waarbij je zowel met Corendon als met TUI fly kan vliegen. Ook is het mogelijk om een vlucht te nemen met een overstap op Sal in Kaapverdië. Een rechtstreekse vlucht doet er ruim 7 uur over. Hier lees je meer over vinden van goedkope vliegtickets naar Gambia. Eenmaal aangekomen op de luchthaven van Gambia heb je de mogelijkheid een taxi of de bus te nemen naar het centrum van Banjul. De bus is uiteraard een stuk goedkoper, maar het is ook onzeker wanneer en hoe vaak deze precies rijdt. Vaste tijden heeft de bus dus niet. Reis je met de taxi, dan ben je ongeveer 1 uur onderweg. Wil je liever een auto huren in Gambia? Dat kan ook! Via DiscoverCars kun je een auto huren vanaf de luchthaven. Wij hebben zelf ook ervaring met DiscoverCars en dit is allemaal goed geregeld. Tip: zorg wel dat je een all inclusive verzekering bijboekt, zodat je niet bang hoeft te zijn eventuele schade te rijden.
Leuk weetje: de luchthaven van Banjul is een van de noodlandingsbanen van de NASA.
Banjul kent een droogseizoen en een regenseizoen. Deze laatste duurt van mei tot oktober, waarbij de meeste regen valt in de zomermaanden. Wil je zo min mogelijk kans op regen? Dan reis je het beste tussen november en begin mei. Daarmee is Gambia en Banjul de ideale winterzonbestemming als je graag aan de donkere dagen wil ontsnappen. Bovendien is het hier gedurende het hele jaar heerlijk warm met gemiddelde temperaturen rond de 30 graden Celsius overdag en 20 graden ‘s nachts. Wil je zonzekere dagen met zo min mogelijk neerslag, dan is december t/m maart de ideale periode. Hier lees je alles over het weer en klimaat van Gambia.
Wegens de Britse kolonie spreken ze nog altijd Engels in Gambia. Dit is dan ook de taal die op school wordt gegeven. Gambia kent echter meerdere bevolkingsgroepen die allemaal hun eigen taal hebben. Niet lang na het stichten van Banjul kwamen namelijk migranten vanuit verschillende delen in de wereld naar Gambia toe. Denk aan Engelsen, Libanezen, Fransen, Senegalezen en andere volkeren uit delen van Afrika. Hier lees je meer over de gesproken taal in Gambia.
In Banjul vind je voldoende restaurants om lekker te eten en te drinken. Een hoop leuke restaurantjes vind je rondom de haven waarbij je vooral veel verse vis scoort en een tof uitzicht hebt aan het water. Omdat Banjul ooit een mix van allerlei migranten vanuit de hele wereld, vind je hier nog altijd verschillende keukens. Voor shoarma ga je het beste naar King of Shawarma en voor een broodje, sapje of koffie ga je naar het Attaya Cafe. Vergeet ook zeker niet ergens palmwijn te drinken.
Bovenstaande bezienswaardigheden in Banjul kun je in 1 volle dag ontdekken. In Banjul vind je maar weinig hotels, gezien de meeste reizigers naar Gambia toe komen voor een natuur- en strandvakantie. Daarom is Banjul geen populaire plek om te overnachten en maken de meeste reizigers een dagtrip naar de hoofdstad. Wil je het liever wat rustiger aandoen? Dan kun je de genoemde bezienswaardigheden van Banjul in 2 dagen ontdekken. Zorg in ieder geval dat je een bezoek aan de hoofdstad niet overslaat. Banjul wordt, in tegenstelling tot de strandplaatsen in Gambia, door veel vakantieliefhebbers niet bezocht. Daardoor is de hoofdstad niet op toerisme ingesteld als gevolgd dat het zijn authenticiteit heeft weten te behouden.
Banjul is een veilige stad om te bezoeken. Het is geen drukke noch chaotische stad en daardoor is de sfeer gemoedelijk. Natuurlijk ben je hier wel in Afrika en goed op je spullen letten is altijd een goed idee. Vooral op de Albert Market is het raadzaam om zorgvuldig om te gaan met je waardevolle spullen. Dit is de enige plek in Banjul die druk en chaotisch kan zijn, en hier zijn zo nu en dan zakkenrollers actief.
Laat het ons weten in een reactie onder dit bericht! Of bekijk hier meer tips voor meer bezienswaardigheden in Gambia zoals het Bijilo National Park.
co*****@on**********.nl