De valuta van Gambia is de Gambiaanse Dalasi (GMD). De munteenheid van Gambia bestaat uit briefgeld met een waarde van 5, 10, 20, 25, 50, 100 en 200 Dalasi. Het enige muntgeld dat in Gambia nog gebruikt wordt is de munt met een waarde van 1 Gambiaanse Dalasi en de munt van 50 bututs.
In dit artikel beschrijven we alles wat je moet weten over geld en betalen in Gambia. We beschrijven wat de wisselkoers van de Gambiaanse Dalasi is ten opzichte van de euro. Ook leggen we uit waar je kunt pinnen en geld kunt wisselen in Gambia. We beginnen met een gedetailleerde uitleg over de valuta van Gambia: de Gambiaanse Dalasi, kortweg GMD.
In Gambia wordt er betaald met het geld dat de Gambiaanse Dalasi heet. Deze munteenheid bestaat uit briefgeld en uit munten. 1 Gambiaanse dalasi is gelijk aan 0,015 euro. De Gambiaanse Dalasi wordt vaak aangeduid met de hoofdletter ‘D’. Dus 100 Gambiaanse Dalasi wordt geschreven als D100.
De actuele wisselkoers in 2023 van de Gambiaanse Dalasi (GMD) ten opzichte van de euro is dat 1 Gambiaanse Dalasi = 0,015 euro. Het is daarom gemakkelijker om te bekijken hoeveel Dalasi je krijgt voor 1 euro, dit maakt het omrekenen een stuk eenvoudiger. 1 euro heeft een waarde van zo’n 66,66 Gambiaanse Dalasi. Wanneer je het jezelf nog makkelijker wilt maken dan kan je het beste in gedachten houden dat 70 Dalasi ongeveer een waarde van 1 euro heeft. Dit is de actuele valutakoers van de Gambiaanse Dalasi in 2023.
1 euro = 70 Gambiaanse Dalasi (GMD)
In Gambia wordt er voornamelijk met contant geld betaald in de lokale valuta de Gambiaanse Dalasi. Het is daarom altijd handig om cash geld op zak te hebben. Zo kan je tijdens je vakantie in Gambia gemakkelijk op een terrasje neerploffen voor een kopje koffie of zonder gedoe ergens lekker dineren. Eventueel kan je ook met euro’s of Amerikaanse Dollars betalen. Gelukkig worden pinpassen en creditcards steeds meer geaccepteerd in Gambia. Het kan voorkomen dat er wel een extra toeslag gerekend wordt voor het doen van een betaling via een betaalpas. Voornamelijk bij de modernere supermarkten, tankstations, moderne hotels en resorts in Gambia en luxere restaurants kan je vaak met een betaalpas betalen. Over het algemeen dien je er echter wel rekening mee te houden dat je in Gambia grotendeels met contant geld zult moeten betalen.
Wanneer je gelukt hebt dan kan je in Gambia met je Nederlandse pinpas betalen. Dit is vaak de meest voordelige optie. Wanneer je ziet dat er een betaalautomaat in het restaurant of de winkel aanwezig is, dan kan altijd proberen om te betalen met je pinpas. Ook geld opnemen vanuit een pinautomaat is vaak het voordeligst wanneer je dit met je pinpas kunt doen. Je hebt dan het minst last van bijkomende kosten. Let erop dat het ‘Maestro-logo op de betaalautomaat staat. Je dient ook eerst je pinpas op de ‘Wereld-stand’ te zetten zodat je je pinpas buiten Europa in Gambia kunt gebruiken.
In Gambia worden de meest bekende creditcards zoals de MasterCard en VISA steeds vaker geaccepteerd als betaalmiddel bij betaalautomaten, geldwisselkantoren en grotere hotels en resorts. Wanneer je op vakantie naar Gambia gaat is het dus handig om een creditcard mee op reis te nemen. Kleinere horeca en winkels op Gambia accepteren vaak geen creditcard als betaalmiddel dus hier zul je met contant geld moeten betalen. Zorg er dus voor dat je ook altijd wat contant geld in de lokale valuta van Gambia op zak hebt. Met de Gambiaanse Dalasi kan je overal terecht om te betalen.
→ Bekijk ook: alle All Inclusive vakanties Gambia
Hoewel de mogelijkheden nog beperkt zijn, kan je bij sommige pinautomaten in Gambia dus wel contant geld opnemen. Je kunt dit het best proberen met je pinpas bij de pinautomaten van de Standard Bank. Deze pinautomaten vind je onder andere op de luchthaven van Banjul en op de Senegambia Strip in Kololi. Pin bij voorkeur bij een pinautomaat in een bankfiliaal of anders in een grote supermarkt of tankstation. Let erop dat de pinautomaten oftewel ATM’s een logo van Maestro-tonen, want dan kan je er pinnen met je Nederlandse pinpas. Mocht dit niet lukken dan kan je het ook met je creditcard proberen, maar je moet dan wel rekening houden met extra bijkomende kosten. Bij de meeste banken in Gambia zit er ook een limiet op het bedrag dat je in contant geld kunt opnemen. Meestal is de limiet zo’n 3000 GMD, zo’n 45 euro.
Tip 1: Zet je pinpas altijd eerst op de ‘Wereld-stand’ zodat je deze in Gambia kunt gebruiken. Tip 2: Wanneer je contant geld met je creditcard wilt pinnen dan kan je vaak bijkomende kosten voorkomen wanneer je een positief saldo op je creditcard hebt staan. Je dient dan eerst geld over te maken naar je creditcard (5 werkdagen van te voren) zodat je een positief saldo hebt. Wanneer je dit positieve saldo vervolgens in contant geld wilt pinnen bij een pinautomaat betaal je een stuk minder bijkomende kosten.
Je kunt de Gambiaanse Dalasi krijgen in briefjes van 5, 10, 20, 25, 50, 100 en 200 Dalasi. Er zijn verschillende varianten van de briefjes in omloop. Op de nieuwste versie (zie bovenin dit artikel) staat de rijke flora en fauna van Gambia centraal, hier worden dus vooral vogels en andere dieren afgebeeld. Op oudere briefjes werden er voornamelijk presidenten afgebeeld. Vroeger werd er ook nog muntgeld gebruikt in Gambia, maar vanwege de inflatie zijn deze munten inmiddels grotendeels verdwenen. De enige munt die nog gebruikt wordt in Gambia heeft een waarde van 1 Gambiaanse Dalasi.
1000 Gambiaanse Dalasi is 14,86 euro
Vroeger bestond de Gambiaanse Dalasi ook uit munten van 1, 5, 10, 25 en 50 bututs. 100 bututs staat gelijk aan 1 Gambiaanse Dalasi. Aangezien de waarde van 1 butut momenteel slechts zo’n 0,00015 euro is, worden deze munten nauwelijks meer gebruikt. Alleen de munten van 50 bututs en de munt van 1 dalasi worden soms nog gebruikt. Bututs kan je eigenlijk zien als centen en deze vertegenwoordigen dus een hele lage waarde. Dit is de reden waarom er tegenwoordig in Gambia voornamelijk met briefgeld van de Gambiaanse Dalasi betaald wordt.
Leuk weetje: het woord Butut komt uit het lokale dialect Wolof en betekent eigenlijk ‘klein ding’.
In Gambia kan je zowel euro’s als Amerikaanse Dollars omwisselen naar de lokale valuta. Wanneer je contant geld wilt wisselen naar de Gambiaanse Dalasi dan is het handig om dit direct bij aankomst op de luchthaven in Banjul te doen. Op de luchthaven kan je bij een geldwisselkantoor van bijvoorbeeld de Gambiaanse Trust Bank je geld wisselen naar de lokale valuta. Ook in grotere steden zoals Banjul, Kololi en Serrekunda vind je vestigingen van de Trust Bank waar je geld kunt wisselen.
Let er wel goed op dat je een goede wisselkoers krijgt en tel je geld ook altijd goed na. Zorg ervoor dat je van te voren weet hoeveel euro of dollar je wilt omwisselen en hoeveel Gambiaanse Dalasi je daar voor terug verwacht. In de grotere steden zoals Banjul bevinden zich ook geldwisselkantoren, maar over het algemeen is het wat gemakkelijker om je euro’s om te wisselen op de luchthaven. Zo kan je bijvoorbeeld ook direct de taxi van de luchthaven naar je hotel betalen in Gambiaanse Dalasi.
Het is helaas niet mogelijk om in Nederland alvast Gambiaanse Dalasi aan te schaffen of om te wisselen. Je kunt van te voren wel extra euro’s pinnen of Amerikaanse Dollars aanschaffen zodat je deze kunt omwisselen in Gambia.
Er zit geen limiet op het bedrag dat je aan contant geld mag meenemen naar Gambia. Toch is het niet verstandig om duizenden euro’s of Amerikaanse Dollars mee te nemen. Ook op de luchthavens in Nederland en België kan je hierover ondervraagd worden.
Er zit wel een limiet op het bedrag aan buitenlandse valuta die je mag uitvoeren vanuit Gambia naar het buitenland, dat is namelijk zo’n 9000 euro. Het uitvoeren of meenemen van Gambiaanse Dalasi vanuit Gambia is ook beperkt. Je mag per persoon maximaal 75 GMD uitvoeren wanneer je de grens met Gambia oversteekt.
Gemiddeld genomen kan je een fooi van zo’n 10% geven in Gambia. Het geven van een fooi is natuurlijk nooit verplicht, maar in Gambia is het wel zeer gebruikelijk om een kleine fooi achter te laten in restaurants en bars. In je hotelkamer kan je ook altijd een kleinigheidje achterlaten voor de schoonmakers. Na een leuke excursie kan je de gids ook een kleine fooi geven van enkele euro’s. Een taxichauffeur hoef je bijvoorbeeld geen fooi te geven, maar je kunt een extra vriendelijke chauffeur die je helpt met je koffers natuurlijk wel belonen met wat extra’s. Gambia is een arm land en een fooi is daarom altijd erg welkom. De lonen in Gambia zijn behoorlijk laag, dus een fooi is vaak ook echt een aanvulling op het inkomen van het personeel.
Afdingen doe je op de markt, maar niet in winkels of in de horeca. Wanneer je op de markt gaat shoppen voor een mooi souvenir dan kan je in Gambia behoorlijk veel afdingen. Soms kan je de prijs wel tot 50% naar beneden krijgen. Het klinkt misschien gek, maar eigenlijk wordt er altijd wel verwacht op de markt dat je een beetje gaat afdingen, hier hoef je je dus niet voor te schamen. Hetzelfde geldt voor taxi’s. Het is het handigst om van te voren bij de receptie van je hotel te informeren hoeveel de gewenste taxirit van A naar B maximaal mag kosten. Zo kan je gemakkelijk bij de taxichauffeur aangeven hoeveel je maximaal wilt betalen voor het ritje. Wanneer je geen idee hebt dan is de kans groot dat je teveel betaalt voor je taxirit.
Ook buitenlandse valuta zoals euro’s en de Amerikaanse Dollars worden vaak geaccepteerd als betaalmiddel in Gambia. Ook de CFA-frank wordt in sommige steden geaccepteerd. Toch is het wel een stuk handiger om je euro’s of Amerikaans Dollars om te wisselen naar de Gambiaanse Dalasi zoals we hierboven ook al beschreven. Vaak krijg je voor buitenlandse valuta namelijk een slechtere wisselkoers en dat maakt het omrekenen tijdens het betalen ook een stukje ingewikkelder.
Gambia is geen duur land. Voor een kop koffie reken je meestal maar € 1,- af en een biertje kostje ook vaak minder dan € 2,-. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten die je in Gambia kunt verwachten.
Product | Kosten in EUR | Kosten in Gambiaanse Dalasi |
Kopje koffie | € 1,00 | D 70 |
Flesje water | € 0,30 | D 20 |
Frisdrank | € 0,60 | D 40 |
Biertje | € 1,10 | D 75 |
Glas wijn | € 3,55 | D 240 |
Lunch p.p. | € 3,70 | D 250 |
Diner p.p. | € 10,80 | D 730 |
1.5L water supermarkt | € 0,80 | D 55 |
De Gambiaanse Dalasi heeft de afgelopen jaren veel waarde verloren vanwege de inflatie en de ontwikkelingen van de economie in Gambia. De waarde is afgelopen jaren flink gedaald ten opzichte van de euro. In onderstaand overzicht geven we enkele voorbeelden van de valutakoers van de Gambiaanse Dalasi op basis van de Central Bank in Gambia.
Jaartal | Euro | Gambiaanse Dalasi |
2010 | € 1 | D 37.18 |
2012 | € 1 | D 39.35 |
2014 | € 1 | D 53.66 |
2016 | € 1 | D 45.51 |
2018 | € 1 | D 56.02 |
2020 | € 1 | D 61.83 |
2022 | € 1 | D 64.64 |
2023 | € 1 | D 67.33 |
Ik ga in juni naar Gambia, Kololi. Ik verblijf 8 dagen. Het is dus verstandig om (honderden) euro’s mee te nemen? En die dan daar op de luchthaven te wisselen voor Dalasi’s?
Alvast bedankt..
Wanneer je verwacht grotere bedragen in contant geld te moeten betalen in Gambia, dan kan het inderdaad het voordeligst zijn om euro’s mee te nemen en die om te wisselen bij een betrouwbaar wisselkantoor. Wanneer je niet al te veel contant geld uitgeeft in Gambia, dan kan je dit ook gewoon pinnen bij een geldautomaat op bijvoorbeeld de luchthaven van Banjul.
contact@ontdekgambia.nl
4 Reacties
De 50 butus wordt nog steeds gebruikt en het biljet van 25 dal is bijna niet meer te vinden, ik woon in Gambia en 1 euro op western union kantoren is 65 dal in de banken is het minder
Bedankt voor de info!